KOMPLEKS PELAWAT

Perkara pertama yang anda akan jumpa apabila memasuki taman adalah Pelawat Kompleks Peta yang pada asasnya adalah tempat berkumpul untuk persediaan sebelum berangkat ke Kuala Jasin dan seterusnya. Semua pelawat mesti mendaftar dan mendapatkan permit mereka di pejabat taman di sini. Di sekitar kawasan kompleks ini adalah arboretum, pusat konservatori orkid dan taman herba yang menempatkan pelbagai spesis tumbuhan yang dikumpulkan dari kawasan tersebut.


NERC

Pusat Pendidikan dan Penyelidikan Alam (NERC) ditubuhkan pada tahun 2001 untuk memenuhi keperluan saintis dan pelajar yang ingin mengkaji biodiversiti taman. Perintis dalam senibina hijau tropika, bangunan-bangunan di NERC yang dibina oleh penggiat seni dari Kampung Peta memberi bukti pengetahuan tradisional dan pertukangan masyarakat Jakun. Kemudahan yang terdapat di sini termasuk perpustakaan yang lengkap, laman makmal, dewan serbaguna, stesen cuaca, loji micro-hydro, chalet dan asrama. Lawatilah galeri NERC untuk melihat spesimen yang diawetkan serta poster informasi yang dibuat oleh penyelidik.


Kuala Jasin

Melihat kepada pertembungan antara sungai Endau dan Jasin, Kuala Jasin merupakan kem asas yang ideal untuk memulakan perjalanan ke dalam hutan. Laluan untuk ke Janing Barat bermula di sini, dimana kira-kira satu jam berjalan kaki ke Kuala Marong dan 20 minit lagi ke Upeh Guling. Menaiki bot dari jeti Kampung Peta ke sungai Endau ke Kuala Jasin mengambil masa kira-kira 45 minit.


Janing Barat

Terletak di pinggir barat dataran pasir Janing, Janing Barat adalah tapak yang paling mudah diakses untuk melihat hutan palas yang terkenal di taman ini. Perjalanan kembali ke dataran tinggi dari Kuala Jasin mengambil masa 2-3 jam.


Kuala Marong

Ke tapak khemah Kuala Marong adalah mudah dengan naik ke hulu 60 minit dari Kuala Jasin. Kolam air di bawah tapak perkhemahan memberikan rendaman yang menyegarkan selepas menempuh  perjalanan yang sukar. Bahagian bawah Sungai Marong juga telah di zonkan sebagai tempat perlindungan ikan bagi melindungi kawasan pembiakan Kelah.


Upeh Guling

Air terjun yang unik ini terdiri daripada air terjun yang kecil yang jatuh ke dalam kolam di sepanjang cerun yang curam di Sungai Jasin. Laluan singkat ke sini dari Kuala Marong melalui Pulau Jasin iaitu pulau istimewa yang terdapat tumbuh-tumbuhan yang biasanya tumbuh di puncak pergunungan.


Tasik Air Biru

Terletak di bahagian yang lebih luas di Sungai Marong, Tasik Air Biru mempunyai air yang tenang dan jernih yang berkilauan biru kehijauan. Ia adalah tempat yang bagus untuk berenang bersama ikan, tetapi ambil perhatian bahawa air yang jernih dapat membuat tasik kelihatan jauh lebih cetek daripada yang sebenarnya.


Buaya Sangkut

Kolam utama di atas dan di bawah air terjun yang deras ini adalah dilarang untuk berenang, tetapi anda boleh duduk di tab mandi semulajadi  di sepanjang pinggir sungai. Untuk ke sana memerlukan perjalanan yang mencabar dari Kuala Marong  yang mengambil masa kira-kira lima jam setiap perjalanan. Cubalah,  jika anda rasa boleh melakukannya, tidak mempunyai sebarang masalah kesihatan dan mempunyai kelengkapan yang cukup..