Butiran Untuk Dihubungi

Pejabat Bekok:
Taman Negara Johor Endau-Rompin (Selai)
No. 8, Jalan Satria 1, Taman Berjaya, Bekok,
86500 Segamat,  Johor Darul Takzim.

Telefon pejabat :  +607 9222875
Telefon mudah alih :  +6013 744 0952 (WhatsApp atau teks)
Email:  erselaijnpc@yahoo.com

Facebook: Endau Rompin Selai
Instagram: endau_rompin_selai

Google Maps (Pejabat Bekok): https://goo.gl/maps/nF5Mu2YN7RU2
Waze: https://www.waze.com/ul?ll=2.29804910%2C103.13521140

GPS Location (Pejabat Bekok): 2°17’53.2″N 103°08’06.8″E
GPS Location (Lubuk Tapah):  2°25’54.85″N 103°14’54.58″E


Menaiki Kereta

Pelawat boleh memandu ke pintu masuk Selai. Walaubagaimanapun, perjalanan terakhir memerlukan kira-kira 6 km trek lasak, yang tidak disyorkan dengan kereta biasa. Sekiranya anda tidak mempunyai kenderaan 4WD, anda boleh merancang untuk meninggalkan kereta anda di pejabat Taman Negara Johor di Bekok dan meneruskan perjalanan dengan perkhidmatan pengangkutan tempatan.

Untuk sampai ke Bekok dari Kuala Lumpur atau Johor Bahru, keluar dari Lebuhraya Utara-Selatan di Yong Peng (Utara). Belok kiri di simpang tiga selepas balai polis dan ke utara ke arah Chaah dan Labis. Belok ke kanan sekitar 4 km selepas bandar Chaah (ikut papan tanda arah jalan) ke arah Bekok, yang mengambil masa 15 minit lagi. Singgah di pejabat Taman Negara Johor di pinggir bandar untuk mendaftar dan meletak kereta anda jika anda menggunakan perkhidmatan pengangkutan taman.

Pusat pelawat Selai terletak kira-kira satu jam perjalanan dari Bekok. Dari pejabat taman, ikuti papan tanda jalan ke arah air terjun Sungai Bantang, kira-kira 7 km dari Bekok. Teruskan perjalanan ke Sungai Bantang selama 20 km atau lebih. Jalan ini akan membawa anda ke ladang kelapa sawit dan lima buah kampung Orang Asli (Sri Tembayan, Kudong, Tamok, Kemidak dan Selai). Di Kampung Selai, belok kiri ke jalan yang agak sempit yang menuju ke hutan. Dari persimpangan ini, perjalanan mengambil masa lebih kurang 6 km ke kompleks pelawat Selai.


Menaiki Pengangkutan Awam

Menaiki bas ekspres ke Yong Peng, kemudian naik bas atau teksi tempatan ke Bekok. Anda boleh meminta pembekal pengangkutan untuk menjemput anda dari Bekok atau Yong Peng dan membawa anda ke taman.

Turun di stesen keretapi Bekok jika anda datang menaiki kereta api. Anda boleh meminta pembekal pengangkutan untuk menjemput anda dari stesen dan membawa anda ke taman.