Laluan Takah Berangin trail

“Air terjun berangin” ini dengan dasar kolam berpasir yang cukup sempurna untuk aktiviti berenang boleh dicapai melalui pendakian 3.3 km dari Lubuk Tapah yang agak mencabar.

Anda akan melalui dua air terjun kecil di sepanjang perjalanan. Yang pertama, Takah Selow, pada dasarnya ia adalah air terjun kecil yang lembut yang jatuh ke kaki bukit. Disebabkan ia terletak hanya sekitar 1 km dari Lubuk Tapah, Takah Selow tempat yang sesuai untuk menyejukan badan jika anda tidak suka berjalan sangat jauh.

Yang kedua, Takah Pandan adalah air terjun ekor kuda yang elegan yang terletak dalam jarak yang singkat selepas Takah Selow. Tumbuh-tumbuhan yang dikenali sebagai “spray zone rheophytes” yang dapat menahan iklim basah dan sejuk tumbuh di permukaan batu di sekeliling kolam di bawah jatuhan air.

Dari Takah Pandan, pendakian agak curam hingga ke rabung sebelum laluan turun ke Takah Berangin. Bukit ini dipenuhi dengan pokok yang menjulang tinggi dari keluarga dipterokarp, terutama Seraya dengan mahkota kelabu khasnya. Ungka Putih, Lutung Dusky dan Lutung Banded biasanya dapat dilihat di sana.


Takah Tinggi – Tempa’ang trail

Takah Tinggi (“High Falls”) adalah air terjun bertingkat dengan tujuh tingkat keseluruhan.Untuk sampai kesana, termasuk trip sampingan ke Takah Tempa’ang yang indah biasanya mengambil masa antara 6-8 jam.

Terdapat pokok buah-buahan semulajadi di permulaan laluan. Apabila tiba musim, pelbagai jenis buah-buahan hutan yang dimakan haiwan akan bertebaran di lantai hutan, termasuk durian hutan, buah Tampoi, buah berangan dan biji Perah. Sebelum sampai ke air terjun, anda akan melewati dua batu besar yang masing-masing diberi nama Batu Dipikul (“Rock carried on shoulder”) dan Batu Berteduh (“Shelter Rock”).

Di atas sebab keselamatan, hanya tingkat terendah Takah Tinggi dibuka kepada pelawat, dan aktiviti berenang tidak dibenarkan di kolam yang dalam di sini.

Untuk aktiviti berenang, singgah sebentar di Takah Tempa’ang sepanjang perjalanan dari Takah Tinggi. Air terjun yang kecil tetapi indah mempunyai kolam yang menarik perhatian yang diteduhi oleh pokok-pokok, sesuai untuk menyejukan badan. Memandangkan jarak perjalanan ke Takah Tempa’ang dalam 1.5 jam dari Lubok Tapah, ia menjadikan pilihan yang baik untuk lawatan separuh hari yang tidak memenatkan.


Arboretum, tapak semaian orkid dan taman herba

Terdapat beberapa tempat menarik antara Lubuk Tapah dan Lubuk Merekek. Dari Lubuk Tapah, dengan perjalanan yang singkat ke hilir sungai Selai akan membawa anda ke taman herba. Di uruskan oleh kakitangan Orang Asli taman, taman ini mempamerkan beberapa tumbuhan herba yang masih digunakan oleh penduduk asli tempatan untuk merawat pelbagai penyakit.

Dari Lubuk Merekek, kunjungi arboretum hutan untuk menghayati spesimen hidup pokok-pokoh hutan hujan yang mengagumkan. Sepanjang perjalanan kembali ke Kompleks Pelawat, singgah sebentar di tapak semaian orkid untuk melihat pelbagai jenis orkid yang mengagumkan. Banyak spesimen ini dari jenis epifit yang “diselamatkan” oleh kakitangan taman selepas mereka terjatuh dari pokok-pokok akibat ribut atau angin kencang.


Gunung Besar dan Gunung Chabang Tiga

Puncak tertinggi di taman ini terletak pada puncak Gunung Besar (1,036 meter persegi) di pergunungan granit di barat laut, di sepanjang sempadan Johor-Pahang. Perjalanan sehari atau semalaman ke Gunung Besar dan Gunung Chabang Tiga (“Tiga Titik Gunung”) diatur oleh jurupandu tempatan dari Kampung Tenang, sebuah kampung yang terletak di luar sempadan barat taman.

Bahagian pertama perjalanan itu melibatkan perjalanan menaiki 4WD dari Kompleks Belia (Wisma Belia) di Kampung Tenang melalui Hutan Simpan Labis, ke Takah Keluang Jatuh (“Fallen Flying Fox Waterfall”). Dari situ, mengambil masa setengah jam berjalan kaki ke taman menuju Kem Tenang, kem asas untuk mendaki.

Teletak di lokasi yang strategik di antara kedua-dua pergunungan, tapak perkhemahan Kem Tenang dapat menampung sekitar 60 kemah dan terdapat sumber air yang berdekatan. Gunung Besar hanya mengambil masa sejam dari tapak perkhemahan, sementara dua jam diperlukan untuk sampai ke Puncak Cabang Tiga.