Mendaki Gunung

Laluan Lagenda yang mengunjur keluar dari pintu masuk taman (Taman Hutan Lagenda) ke puncak Gunung Ledang, adalah antara laluan pendakian gunung yang paling popular di negara ini. Pendakian ke puncak gunung boleh diselesaikan turun dan naik boleh diselesaikan dalam sehari jika anda bermula lebih awal, adalah lebih baik jika anda melakukan pendakian tersebut kepada 2 hari. Dengan berbuat demikian, anda akan dapat melihat matahari terbit dan / atau matahari terbenam dari puncak, yang sering menjadi pengalaman yang tidak dapat dilupakan bagi setiap pelawat.

Jika anda memilih pakej bermalam, anda akan berkhemah di kem Kolam Gajah yang terletak 534 meter di atas paras laut. Tapak perkhemahan ini boleh memuatkan sehingga 50 orang dan mempunyai kemudahan tandas awam dan ruang solat, serta sumber air berdekatan.

Walaupun pendakian ke puncak hanya mengambil masa kira-kira setengah hari, namun ia bukanlah semudah yang dijangkakan, terutamanya untuk melepasi separuh pendakian. Anda perlu memanjat tangga di atas permukaan batu granit yang hampir menegak, dan perlu melalui celahan batuan yang sempit dan berhimpit di lereng curam dan berbatu. Oleh itu, tahap kecergasan dan keupayaan seseorang diperlukan.

Terdapat beberapa pakej pendakian gunung disediakan; setiap satunya dengan jadual perjalanan yang berbeza (terdapat juga pakej tanpa mendaki). PTNJ  menguatkuasakan had pendaki setiap hari untuk mengurangkan impak ke atas gunung, jadi pastikan anda membuat tempahan sekurang-kurangnya sebulan lebih awal untuk mengelakkan sebarang kesulitan.

Terdapat juga laluan kedua ke puncak yang melintasi lereng utara gunung ini. Ia dikenali sebagai laluan Asahan, kerana ia bermula dari Pos Asahan di Jasin, Melaka. Dengan pengaturan awal, anda boleh menemui malim gunung anda di Pos Asahan untuk pendaftaran. Bagi perjalanan sehari ke puncak, masa tamat pendakian dikuatkuasakan dengan ketat untuk mengurangkan risiko pendaki yang terkandas di gunung selepas gelap. Mereka yang tidak berjaya tiba ke pos pemeriksaan akhir (CP7) sebelum pukul 1 petang tidak dibenarkan meneruskan perjalanan ke puncak, dan mesti kembali ke bawah. Anda juga mempunyai pilihan untuk melakukan perjalanan dengan berkhemah di Padang Batu, yang boleh memuatkan sehingga 30 orang.


Nature Walk

Ranjer taman akan membawa anda berjalanan selama 3-4 jam ke laluan Denai Pokok Ara. Di sepanjang jalan, anda akan menemui beberapa flora dan fauna yang lebih menarik di aras bawah seperti tupai gergasi dan lotong cekong. Sedikit asas kemahiran hidup di hutan akan ditunjukan semasa perjalanan.


Night Walk

Penjaga taman akan membawa anda untuk lawatan malam di sekitar hutan berhampiran Kompleks Pelawat. Anda akan mendapat peluang untuk melihat binatang mamalia, katak, serangga dan tokek yang keluar pada waktu malam, serta tumbuh-tumbuhan yang bersinar pada waktu malam. 


Berkhemah

Terdapat tiga tapak perkhemahan yang luas di sekitar pintu masuk taman (Taman Hutan Lagenda), yang dilengkapi dengan tandas, bilik mandi, surau serta kawasan memasak dan makan. Para pejalan kaki boleh bermalam di perkhemahan Kolam Gajah sepanjang jejak Lagenda.


Berkelah

Terdapat beberapa tempat piknik  di sepanjang Sungai Ayer Puteh, hanya berjalan kaki sedikit dari kompleks pelawat. Tempat berkelah di sepanjang Sungai Ayer Panas yang lebih jauh pula, boleh diakses dari Lagenda Resort, tetapi lebih jauh 5km ke arah Segamat dari pintu masuk taman utama (Taman Hutan Lagenda).


Paintball

Pertarungan permainan paintball hutan boleh dianjurkan oleh pembekal perkhidmatan dari luaran. Rujuk ke halaman Pakej untuk maklumat lanjut.


Mendaki Gunung Berbasikal

Beberapa laluan di taman ini sesuai untuk melakukan aktiviti mendaki gunung berbasikal. Hubungi pejabat taman untuk maklumat lanjut.